15 ŞUBAT Cuma, 2019




TEZ ZAMANDA AHİLİK EĞİTİMİ VERİLE
Nebiha BACIOĞLU

TEZ ZAMANDA AHİLİK EĞİTİMİ VERİLE

Reklam

Ahilik Haftasındayız ve haftaya dair çeşitli kutlamalar yapılıyor.

Bunlardan biri de Büyükçekmece’de yapıldı. Esnaf Odası ve Belediye işbirliği ile yapılan etkinliğe katılmadım ama nelerin konuşulduğunu az çok tahmin edebiliyorum.

Esnaflık kurumunun eskiden ta Osmanlı’dan beri süre gelen bir sistem olduğu ve eskiden en güvenilir kurumun esnaflar olduğu elbette kayda geçen cümlelerdendir diye tahmin ediyorum.

Güven, emanet, saygı, dürüstlük gibi esnafla özdeşleşen sıfatlar geçmişte esnaflık yapan esnaflarımız için bolca sarf edilmiştir.

Ama şimdi esnaflık nasıl? Asıl konu bu?

Müşteriye olan tavır ve davranışları nasıl? İçinde bulunduğumuz zaman konuşuldu mu onu bilmiyorum…

Elbet esnaflar küçük işletmeciler, ekonomik anlamda rekabet koşulları düşünüldüğünde var olabilmeleri kolay olmasa gerek.

Var olma mücadelelerini, ekonomik durumlarını göz önünde tuttuğumuzda esnafımıza diyecek bir şeyimiz yok. Zor koşullarda işletmesini ayakta tutmaya çalışan esnafa empati yapmaya gayret ediyoruz.

Bahsetmek istediğim esnaflar var…

İşte bu esnaflardır, günümüzde konuşulması gereken…

Müşteriyi büyük alışveriş merkezlerine kaçırtan, açgözlülüğünü gösterip ayağına giden komşusunu bir seferlik görüp müşteriyi kapma yerine kaybetmek için elinden geleni yapan, nasıl olsa dönüp dolaşacak bana gelecek anlayışında olan eskinin büyük düşünen mahallenin küçük esnafı değil daha çok sığ düşünüp büyük olma hayalindeki esnafıdır, konuşulması gereken. İnsani ilişkilerden, saygıdan, sevgiden yoksun müşteriyi sadece ve sadece paragözüyle bakan esnaflardan bahsetmek gerek… Eskiden beri gelen Ahilik geleneğini günümüz esnafının üzerine giydirebilmeyi konuşmak gerek.

Günümüz esnafının en büyük sorunu bence budur… Elbette büyük devleşen alış veriş merkezlerine ve mağazalarına karşı direnmek olsa da esnafın sorununun çıkışı kendindedir.

Daha çok müşteriye ulaşmak için eğitim, kişisel eğitim ile personelini donanımlı kılmaya çalışan büyük kuruluşlar bu unsuru görmezden gelmiyorsa esnaflarda bu anlamda fabrika ayarlarına dönmedirler.

Bugün yaşadığınız ilçede komşunuz neden benden alışveriş yapmıyor da büyük marketlere, alışveriş merkezlerine yöneliyor sorusunun cevabı bugünün esnafının tavır ve davranışlarıdır.

Bu yazıyı yazmak için çoğu zaman kaleme sarıldım anlatayım diye. Bugünler tam zamanıdır diye düşündüm…

Eğer bir kuaföre gidip saçınıza ayak havlusu sarıyorsa, şikâyet etmesinin nedeni kendisidir…

Aldığınız malın defolu olmasına rağmen hatasını kabul etmeyip, müşteriyi dinlemeyip yapabileceğim bir şey yok diyen esnaf, işler kesat diyorsa sebebi kendisidir…

Malını satana kadar güler yüzlü davranıp daha sonra müşterinin yüzüne bakmayan esnaf, siftah yapmadım diyorsa sebebi kendisidir…

Bu toplumun DNA’sına uygun esnaflık modeli kesinlikle bir zamanlar toplumu ayakta tutan ahilik sistemidir. Ticareti ve yaşamı içleştiren bu sistem inanıyorum ki, toplumda her geçen gün eksikliğini duyduğumuz güven, huzur ve birliktelik duygularını giderecektir ve sorunun zaten kendiliğinden kalktığını görebilecektir.

Esnaf olabilmek için de kesinlikle öncelikle esnaf odaları ve yerel yönetimler, ahilik sınavı yapmalı, ahilik dersleri vermeli her şeyden önce esnafa… İşine saygılı, işini seven, yaşadığı alana önce güven ve huzur veren esnafın kazanmaması gibi bir nedeni olamaz. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Esenyurt AK Parti’de deprem
Van Gevaşlılardan Azmi Ekinci’ye destek

sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop sex shop vibrator vibrator vibrator izmir sex shop izmir sex shop ankara sex shop ankara sex shop antalya sex shop penis pompasi penis pompasi