31 ARALIK Pazartesi, 2018




TÜKETİCİLERE İCRA YOLU AÇILDI

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet yaptığı basın açılmasında torba yasa kapsamında meclisten geçen ve yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu’ndaki yapılan iki değişikliği değerlendirdi. Emanet yapılan değişikliğin tüketici lehine ve aleyhine iki ayrı bir maddenin olduğuna dikkat çekti

 TÜKETİCİLERE İCRA YOLU AÇILDI admin

Geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edilen torba yasa ile birlikte yürürlüğe girecek olan Tüketici Kanunu’ndaki yapılan iki değişikliği değerlendiren Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet yaptığı basın açıklamasında konu hakkında önemli bilgiler verdi.

T.B.M.M Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa teklifi ile Tüketici Kanunun da yapılan değişiklerin tüketicinin hem lehine hem de aleyhine bir durum ortaya koyduğunu ifade eden Emanet, tüketici uyuşmazlıklarında parasal sınırın 6 bin liraya yükselmesini lehte bir gelişme olarak değerlendirirken mahkeme kararı olmadan faturasını ödemeyenlere icra takibinin yapılmasını ise tüketici açısından olumsuz olarak değerlendirdi.

Tüketici uyuşmazlıklarında parasal sınırın 6 bin liraya yükselmesi lehte bir gelişmedir. Cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi satın almalardaki uyuşmazlıklar için tüketiciler hakem heyetlerine parasal limitten dolayı başvuramıyorlardı. Bundan sonra özellikle teknoloji ürünleri alışverişleri sonrasında yapacakları şikâyetlerde mahkemeler ile uğraşmadan tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilmeleri adına parasal sınırın 6 bin Türk Lirası’na yükselmesi sevindirici bir gelişmedir.

 

FATURASINI ÖDEYEMEYEN TÜKETİCİYE İLAMSIZ İCRA YAĞACAK

Mevcut uygulamada 3 bin 600 Türk Lirası’nın altında olan uyuşmazlıklar için Telefon, telekom, elektrik, su ve bankalar, tüketicilere mahkeme kararı olmadan “ilamsız icra” yapamıyorlardı. Bu kararla, şirketler, bankalar, 6 bin liranın altındaki alacakları için mahkeme kararı olmaksızın elektrik, su, telefon, doğalgaz, vs. gibi borcu bulunup ya da banka borcunu ödeyemeyen binlerce tüketicinin icraya verebilecek.

Alınan bu kararın olumsuz sonuçları doğuracağını belirten Dernek Başkanı Sevgi Emanet ; “Bu karar tüketicini hakem heyetine gitmesinin önünü kapatır” diye konuştu.

 

GEREKÇE  “EŞİTSİZLİK”

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68'inci maddesinde, “Tarafların İcra ve İflas Kanunu'ndaki hakları saklı kalmak kaydıyla” ibaresi eklendi.

 

HAKEM HEYETLERİ ÇÖZÜM MERCİİ Mİ DEĞİL Mİ?

Ulusal Basında da yayınlanan açıklamalara göre; “Bu madde ile uygulamadaki önemli bir ihtiyacın karşılanması amaçlanmaktadır. Tüketici hakem heyetleri; tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıkların çözümünde, mahkeme öncesi çözüm mercii olarak görev yapmaktadır. Tüketicilerin taraf olduğu uyuşmazlıklarda 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun uygulanamayacağı şeklinde değerlendirmelere sebep olmaktadır. Bu durum, ilamsız icra yolunu kapatmakta, hak arama ve eşitlik ilkelerine aykırılık teşkil etmekte ayrıca tüketici hakem heyetlerinin iş yükünü de gereksiz şekilde arttırmaktadır. Maddede yapılan değişiklik ile icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın 2004 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanabileceği vurgulanmıştır” denildi.

 

İCRA DAİRELERİ VE MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ DAHA DA ARTACAK.

Mademki Tüketici Hakem Heyetleri, mahkeme öncesi çözüm mercii olarak görev yapıyor, neden tahsil edilmemiş borçların bu şekilde icra yolu açılarak İcra daireleri ve Mahkemelerin iş yükü daha da arttırılıyor. Hem tüketici hakem heyetleri başarılı olduğu için başvuru limiti 6 bin liraya çıkarılıyor hem de iş yükünün ağır olduğu gerekçesiyle icra iflas yolu açılıyor.

Durumun endişe verici olduğunu ifade eden Emanet, “UYAP sistemi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilip tüketiciye PTT kanalı ile iletileceği söylenen ilamsız icra takiplerinde vatandaşlarımızın dikkatli ve bilinçli olması gerekli. Halen tüketicinin eline gelen icra kâğıtlarının altında yazan itiraz süresini okumayıp üzerinden iki ay geçmiş olmasına rağmen derneğimize “Şimdi ne yapacağız” diye danışmaya gelen vatandaşlarımız var” diye konuştu.

Tüketiciyi dikkatli olması konusunda uyaran Emanet, “İlamsız icra takibi ile karşı karşıya kalan tüketicilerimizin 7 gün içerisinde borcunu ödemesi ya da itirazda bulunması gerekiyor... İtirazın aleyhine sonuçlandığın da durumda ise hem mahkeme harcının, hem de avukatlık ücretinin tüketiciye ait olduğunu bilmeli” açıklamasını da önemle belirtiyor.

sevgi emanet büyükçekmece tüketici derneği icra takibi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
İmamoğlu, Topbaş'ı ziyaret etti
Avcılar’da suç oranı düştü