• facebook
  • twitter
  • google+
  • Whatsapp

MAKRO ONDAN SORULUYOR

Çektiği doğa ve makro fotoğrafları ile beğeni toplayan Yekta Ali Kurtuluş, doğayı terapi merkezi, doğa fotoğrafçılığını isen Anti- Depresan olarak nitelendiriyor

KÜLTÜR - SANAT - 2017-04-30 00:58:08

Reklam
Haberin galerisi için tıklayın!

Bu hafta fotoğraf editörümüz Ömer Şahin, Tekirdağ’a uzandı. Tekirdağlı sanatçı Yekta Ali Kurtuluş ile fotoğraf üzerine söyleşi yaptı.

Yaklaşık 13 yıldır fotoğraf çalıştığını söyleyen Kurtuluş, doğa ve makro çekimleri ile dikkat çekiyor. Öncelikli doğa/makro çekimler ama ara ara insan içine çıkıp sokağın en ince yaşam şekillerini de pozlamakta. Sezon içinde Trakya bölgesinde ki bitki ve makro/mikro canlılar için 17 ayrı çekim alanında konu ile ilgili yüzlerce kayıt şu an arşivinde.

Doğa onun için bir terapi merkezi, hatta kendisi doğa fotoğrafçılığı için Anti depresan benzetmesi yapıyor.

Türkiye'nin farklı birçok bölgesine giderek özellikle yöresel yaşam ve kaybolmaya yüz tutmuş el emeği göz nuru meslekleri belge şeklinde fotoğraflıyor. Demirciler, Semerciler, kasnakçılar, kalaycılar, terziler, saraçlar, torlukçular, bakırcılar vs. onun özellikle ilgi alanları. Neden bu meslekler diye sorduğumuzda "Hepsi, gelişen teknoloji ve makinalaşma sonucu tek tek yok oluyor, mesleği bırakacak usta yetişmiyor . Ben en azından ileriye ,bu meslekleri hiç görmemiş insanlara bir belge bırakmak istiyorum " şeklinde cevap veriyor.

Birçok konuda ki fotoğraf birikimini, Ulusal ve Uluslararası fotoğraf yarışmalarında değerlendirmeye başlayan Kurtuluş, kısa süre içinde; Sırbistan, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İsviçre, Fransa, Hindistan, Singapur, Arjantin gibi birçok ülkeden 190 adet Ödül, mansiyon ve sergileme aldı, FİAP ( Dünya Fotoğraf sanatçıları Federasyonu ) üyesi ve Uluslararası fotoğraf sanatçısı AFİAP ünvanlı.

Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ziçev ortak projesi ile Ziçev Tekirdağ şb'de altı ay boyunca 12 zihinsel engelli çocukla fotoğraf atölyesi kurdu ve eğitmenliğini yaptı.

Birçok dernek daveti ve fotoğraf festivallerinde sunum ve söyleşiler yaptı, jüri üyeliklerinde bulundu, karma sergilere katıldı. Dernek içi temel fotoğraf eğitimleri ve dernek harici Emniyet müdürlüğü personeli, Namık Kemal Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerine fotoğraf kurslarında da eğitmen olarak görev aldı.

SIGMA Türkiye marka elçisi, SIGMA resmi fotoğrafçısı.

Tefod ( Tekirdağ Fotoğraf Derneği ) Kurucu Başkanı ve üyesi.

 Yekta Ali KURTULUŞ fotoğrafı seviyor ve ona saygı duyuyor. "Gözümüzün gördüğü her şey fotoğraftır, fotoğrafçı bu özel durumu doğru teknik ve görsel şartları uygulayarak tek kare içinde tüm hikâyeyi izleyene verebilmelidir. Eğer doğru hikayeyi o an gördüğünüzde deklanşöre basarken tüm dünyadan kendinizi iki saniyeliğine soyutlayamıyorsanız, içiniz titremiyor, tüm gücünüzle konuya odaklanamıyorsanız ya doğru yer, doğru açı ve doğru ışıkta değilsiniz ya da henüz fotoğrafa adapte olamamışsınız demektir. Var olan fotoğraf yeteneği muhakkak bir temel eğitimle pekiştirilmelidir...”

 

Reklam
Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER