30 EKİM Pazartesi, 2017




TURİZM SEZONU VE FOTOĞRAFÇILAR
ÖMER ŞAHİN

TURİZM SEZONU VE FOTOĞRAFÇILAR

Reklam

         Türkiye 2017 yaz Turizm sezonuna sancılı başlıyor. Eğe ve Akdeniz bölgesi dışında biraz da Karadeniz bölgesinde hazırlık ve beklentiler var. Her yıl olduğu gibi, turizmciler devletten destek ve teşvik beklentisi içindeler. Tesislerde hazırlıklar son aşamaya geldi. Yakında okullar kapanacak. Ramazan bayramı ile de ilk dalga turizm hareketi yerli turistlerle yaşanacak. Rusya ile normalleşen ilişkiler, 2017 yılının yeniden RUS Turistlerin ilk sırada olmasını sağlayabilir. Karadeniz Bölgesi’nde ise yine Araplar ilk sırada Trabzon başta olmak üzere bölge illerde tesis sayısında hızlı bir artış var. Yayla Turizmi her dönem ilgi görüyor…

         Bizim bu aşamada özellikle belirtmek istediğimiz, kaliteli hizmet, kalifiye eleman ve adaletli fiyat politikası olacak. Çok gezen bir fotoğraf sanatçısı olarak gördüğüm o ki, tesislerde en büyük sorun yetişmiş kaliteli eleman sorunu olacak. Yazın otellerde, kışın işporta ve inşaatlarda çalışan elemanlarla ne kadar sağlıklı bir hizmet verebiliriz ki.. Ayrıca, yerli ve yabancı Turist arasındaki fiyat farkı da neredeyse 2-3 katına çıkıyor. Kendi ülkemde kaliteli ve uygun fiyata bir tatil için 6 ay önceden rezervasyon yapıp, ödemenizi yapmanız gerekiyor.

          Birde son 2-3 yıldır, fotoğrafçılık sektöründe bir Fotomaraton turizmi gelişti. Belediye, Valilik ve Kaymakamlıklar il, ilçe ve bölgelerini tanıtmak için yüksek para ödüllü fotoğraf yarışmaları düzenliyor. Minimum 100, maksimum 300 fotoğrafçı 3-4 günlük geziler için o il ya da bölgeye geliyor. Konaklayıp, bölgenin farklı bir gözle fotoğraf arşivini çıkartıyor. Böylece dereceye giren fotoğraflar, o kurumlar için tanıtım ve saygınlık fotoğrafları oluyor. Katalog ve bilbordları, dergileri süslüyor. Belediye Başkanları ve Valilikler tarafından boy boy sosyal medyada paylaşılıyor. Böylece fotoğrafın gücü ve etkisi ile on binlere ulaşıyorlar. Her yıl sayısı artan bu Fotomaratonlar, ilçelerin festivallerinin olduğu dönemlere denk getirilerek, ilgi daha da arttırılıyor... Bizim burada bir fotoğrafçı olarak tek istediğimiz, böyle organizasyonları yapan kurumların il dışından 2-3 günlük misafirlikler için gelecek, fotoğraf sevdalısı dostlara konaklama konusunda destek olması, gerekirse yol harcırahını karşılaması önerisi olacaktır. Seçilen fotoğraflara değer biçilen telif haklarının günün şartlarına uygun olması, katılımları artıracaktır. Yerli Turizm ve yabancılara ülkenin, illerin tanıtımı için çekilen bu kavram fotoğraflar çok değerlidir. Kurumların zaman zaman ödemelerde yaşattığı gecikme ve aksaklıklar olsa da, artık TFSF( Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu)  fotoğraf sanatçılarının haklarının korunması için yeni yönetimi ile birlikte daha titiz çalışıyor. Telif hakları için artık daha duyarlı ve titiz bir çalışma yapılıyor.

          Çok gezen mi, çok okuyan mı derseniz, ben bir fotoğrafçı olarak çok gezenin çok görüp, yaşayıp çok bildiğine şahit oldum. 80 milyonluk ülkemin her karışı gezilmeye, görülmeye ve fotoğraflanmaya değer niteliktedir.

           Işığımız bol olsun…

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ÇOCUKLAR ATATÜRK’ÜN İMZASINI ATTI
ÇATALCA’DA CUMHURİYET COŞKUSU